Noile conditii de intrare în Romania: ce trebuie sa stii dacă intri din zona verde, zona galbena, zona rosie

Vesti noi pentru cei care sosesc in Romania in urmatoarea perioada! Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a modificat din nou clasificarea statelor si conditiile de intrare in Romania, conform Hotararii 28 din 14 mai, astfel ca acum se ia in calcul indicele de incidenta cumulata la 14 zile. O alta noutate ar fi ca Romania a scos obligativitatea testului PCR negativ, acesta fiind acum doar o alternativa la carantina impusa de zona galbena. 

Prin urmare, a aparut un asa numit „semafor”, care imparte tarile in trei categorii:

  • Zona verde: daca vii dintr-o tara aflata pe lista verde, nu mai trebuie sa stai in carantina si nici sa prezinti un test PCR negativ la intrarea in Romania.
  • Zona galbena: daca vii dintr-o tara aflata pe lista galbena, se instituie masura carantinarii la adresa declarata, pentru o perioada de 14 zile. Sunt exceptati de la carantina cei care prezinta un test PCR negativ, facut cu maximum 72 de ore inaintea imbarcarii (in cazul celor care calatoresc cu avion, autocar etc) sau a intrarii in Romania (in cazul celor care calatoresc cu masina personala), dar si cei care au fost vaccinati impotriva Covid-19 si au minimum 10 zile de la rapel si pana la intrarea in Romania.
  • Zona rosie: daca vii dintr-o tara aflata pe lista rosie, se instituie masura carantinarii la adresa declarata, pentru o perioada de 14 zile, insa nu mai este obligatorie si prezentarea unui test PCR negativ. Pentru cei care vin din zona rosie, exceptiile sunt mai putine si sunt reprezentate numai de anumite categorii profesionale si de persoanele vaccinate, care au cel putin zece zile de la rapel si pana la intrarea in Romania. 

„Semaforul” Romaniei: ce tari sunt pe lista rosie, lista galbena si lista verde

In urma celor mai recente modificari, pe lista rosie a Romaniei se afla mai multe destinatii exotice, cum ar fi Maldive, Seychelles si Puerto Rico, dar si cateva tari europene, printre care si Franta, Belgia, Cipru, Olanda, Croatia sau Slovenia. 

Pe lista galbena, care permite accesul fara carantina doar cu test PCR negativ sau cu dovada vaccinarii, se afla acum Spania, Germania, Grecia, Italia, Austria si Elvetia.

Pe lista verde, cea fara restrictii de calatorie, se afla Iordania, Irlanda, Monaco, Finlanda, Malta, Portugalia, Marea Britanie si Mexic, printre alte state.

Foto: Pixabay

Be the first to comment on "Noile conditii de intrare în Romania: ce trebuie sa stii dacă intri din zona verde, zona galbena, zona rosie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*