Se redeschid granitele pentru turism: unde vor putea calatori persoanele vaccinate

Vesti bune pentru iubitorii de calatorii! Pe fondul accelerarii procesului de vaccinare impotriva Covid-19, lumea intreaga se pregateste sa relaxeze restrictiile si sa redeschida granitele pentru turisti, semn ca lucrurile incep, treptat, sa intre in linie dreapta. Altfel spus, chiar daca unele masuri de siguranta vor ramane in vigoare, vara acestea ne vom putea bucura de calatorii si vacante in destinatiile noastre preferate. Pe scurt, liber la cautat bilete de avion!

In plus, Uniunea Europeana a confirmat inca din luna martie ca va accelera procedura de eliberare a unui pasaport covid, care va asigura libera circulatie a cetatenilor in urmatoarele luni. Documentul va include informatii referitoare fie la vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, fie la rezultatul testului PCR sau la vindecarea de Covid-19, si va fi disponibil, cel mai probabil, din iunie. 

Intre timp, multe state europene, printre care si Italia, au anuntat ca vor primi turisti inca de la jumatatea lunii mai, grabind procesul de relansare a turismului intern. Prin urmare, daca ai in plan o deplasare, ti-am pregatit mai jos un rezumat al conditiile de calatorie pentru fiecare tara in parte. 

!! Lista este in continua actualizare, pe masura ce statele adopta noi masuri privind accesul turistilor. In cazul tarilor care inca nu au luat o decizie privind intrarea cetatenilor straini vaccinati pe teritoriul lor, se pastreaza masura efectuarii testului Covid-19. Verifica intotdeauna conditiile de calatorie de pe www.mae.ro.

Grecia

 • Grecia a redeschis granitele pentru turistii din Uniunea Europeana, Spatiul Schengen, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite si Israel inca din 16 aprilie.
 • Intrarea pe teritoriul elen este conditionata fie de dovada vaccinarii complete impotriva Covid-19 (trebuie sa fi trecut minimum 14 zile de la rapel), fie de un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte. 

Israel

 • Israelul se numara printre statele fruntase la capitolul vaccinare (aproape 60% din populatie este deja vaccinata cu ambele doze), motiv pentru care, in linii mari, oamenii au revenit la viata pe care o aveau inaintea pandemiei. Totodata, din 23 mai, Israelul redeschide granitele pentru turism, conditia de intrare in acest stat fiind adeverinta de vaccinare sau dovada prezentei anticorpilor Covid-19 (in cazul celor care au trecut deja prin boala). 
 • In momentul de fata, Guvernul Romaniei si Guvernul Israelului lucreaza la semnarea unui acord bilateral de recunoastere a certificatului de vaccinare. 

Italia

 • Premierul Italiei, Mario Draghi, a anuntat ca va introduce un certificat verde national, care le va permite accesul turistilor inca de la mijlocul lunii mai. De asemenea, in contextul in care orasele se vor redeschide, el a declarat ca a venit momentul sa ne rezervam din nou vacantele in Italia. 

Danemarca

 • Incepand de la 1 mai, Danemarca a eliminat restrictiile de calatorie pentru persoanele vaccinate sau imunizate care calatoresc din statele membre U.E.
 • Accesul pe teritoriul danez se face fie prin prezentarea certificatului de vaccinare (e necesar sa fi trecut minimum 14 zile si maximum 180 de zile de la data rapelului), fie prin prezentarea unui rezultat pozitiv al unui test PCR efectuat cu minimum 14 zile (dar nu mai vechi de 12 săptămâni) anterior intrării în Danemarca, care sa ateste conditia de imunizat.
 • In cazul persoanelor care nu s-au vaccinat complet, acestea trebuie sa faca dovada unui motiv intemeiat pentru intrarea in Danemarca si sa prezinte un test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore inainte de imbarcarea in avion.

Franta

 • Franta, una dintre tarile europene afectate din plin de pandemie, a anuntat ca va redeschide granitele pentru turistii straini din 9 iunie. Acestia vor trebui sa prezinte un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ.

Croatia

 • Turistii care vor sa calatoreasca in Croatia in urmatoarea perioada trebuie sa respecte una dintre urmatoarele conditii: un certificat de vaccinare impotriva Covid-19 (daca au trecut cel putin 14 zile de la rapel), un test PCR negativ sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeana), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrarii in Croatia, sau un test PCR cu rezultat pozitiv ori un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectata cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in ultimele 180 de zile anterioare intrarii in Republica Croatia si pentru care au trecut minimum 11 zile de la data confirmării pana la intrarea pe teritoriul croat.

Islanda

 • Turistii pot intra in aceasta tara daca prezinta un certificat de vaccinare sau o dovada ca s-au vindecat de Covid-19.

Cipru

 • Cipru a anuntat ca, incepand din data de 10 mai, turistii vaccinati vor putea intra pe teritoriul tarii fara sa fie nevoie de test PCR sau de masura carantinarii.

Germania 

 • Desi nu a anuntat o data exacta a implementarii noilor masuri, guvernul lucreaza la eliminarea restrictiilor pentru calatorii vaccinati cu schema completa. In scurta vreme, accesul turistilor vaccinati in Germania va fi permis fara sa fie nevoie de test PCR negativ sau carantina.

Cel mai probabil, statele care nu au fost incluse pe aceasta lista vor anunta in urmatoarele saptamani proceduri noi privind accesul turistilor vaccinati, mai ales in contextul in care Uniunea Europeana se apropie de concretizarea pasaportului verde Covid. Companiile aeriene anunta deja tot mai multe oferte la zborurile europene, asa ca nu iti ramane de facut decat sa le gasesti pe cele mai avantajoase!

In plus, nu uita cat de important este sa iti cunosti drepturile ca pasager. Misiunea FlightClaim este aceea de a te ajuta cu revendicarea despagubirilor in situatia unor probleme cu zborurile (intarzierea sau anularea zborurilor, pierderea bagajelor sau rambursarea taxelor de aeroport pentru biletele de avion nefolosite). Intra pe www.flightclaimeu.com, da-ne un semn si vom face tot posibilul sa iti solutionam cererea in cel mai scurt timp. 

Foto: Pixabay

Be the first to comment on "Se redeschid granitele pentru turism: unde vor putea calatori persoanele vaccinate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*